Ο Άγιος Γεώργιος

pic1Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου
Πρόκειται για ένα μικρό ναό που το κτίσιμο του χρονολογείται γύρω στον 16ο/17ο αιώνα όπως συνάγεται τόσο από το εικονοστάσι, όσο και από τις εικόνες που φέρει. Το εκκλησάκι είναι κτισμένο ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια του χωριού, πλησίον μιας "τρεμιθιάς", που σε ηλικία αγγίζει τους οχτώ αιώνες.


Ο ναός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ξυλόστεγου ναού, που οι χώροι του συγκροτούνται σε τρία κλίτη, διαμελισμένα με δυο "κτιστές τοξοστοιχίες". Εξωτερικά, ο ναός, στην ανατολική πλευρά του, σχηματίζει μια πολυγωνική αψίδα, που εσωτερικά έχει μορφή "αψίδας από τεταρτοσφαίριο". Η πολυγωνική αψίδα, στεγάζεται με κεραμίδια, όμοια με την υπόλοιπη στέγη, η οποία είναι ξύλινη αμφικλινής. Σαφέστερα, τα κεραμίδια ανήκουν στον τύπο των επίπεδων αγκιστρωτών. Εσωτερικά, το "ξυλόγλυπτο επίχρυσο" εικονοστάσι διαχωρίζει το ιερό από τον υπόλοιπο ναό. Σ' όλο το εικονοστάσι, είναι έκδηλες οι επεμβάσεις που σημειώθηκαν κατά καιρούς, λόγου χάρη "ο δρακόμορφος κανδηλοστάτης". Η εκκλησία κοσμείται επίσης και από δύο εξαίσιες τοιχογραφίες του "Αγίου Γεωργίου Δρακοντοκτόνου" και της "Αγίας Μαρίνας". Η πρώτη φιλοτεχνήθηκε το 1869, ενώ η δεύτερη το 1909.

Περισσότερα...

Η Παναγία η Χρυσοπαντάνασσα

IMG 1292 resizeΗ εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοπαντάνασσας, ορθώνεται στο χωριό με την απλοϊκή ομορφιά της για πέντε περίπου αιώνες, συντελώντας αναμφιβόλως στη γραφικότητα του χωριού. Ο Ναός είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Στις 21 Νοεμβρίου που τιμάται η γιορτή αυτή, γίνεται πανήγυρη στο Ναό.

Η εξωτερική όψη της εκκλησίας διακατέχεται από ένα έντονα παραδοσιακό χρώμα, εφόσον ολάκερη είναι ντυμένη με πέτρες. Παράλληλα, την εκκλησία σκεπάζει μια αμφικλινής ξύλινη στέγη με κεραμίδια, γνωστά ως γαλλικού τύπου. Εσωτερικά ο ναός αποτελείται από τρία κλίτη, το ανατολικό μέρος του ναού οδηγεί σε μια "ημισφαιρική εσωτερική αψίδα, καλυμμένη με τετρατοσφαίριο".

Περισσότερα...

Η Αγία Σωτήρα

agiasotiraΗ εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. από το 2000 περιλαμβάνεται, μαζί με εννέα άλλες τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η εκκλησία κτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα και ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του ξυλόστεγου μονόκλιτου ναού. Ο νάρθηκας, που φαίνεται ότι υπήρχε τουλάχιστον από τις αρχές του 17ου αιώνα, εκτείνεται δυτικά και νότια του ναού υπό μορφή στοάς και καλύπτεται από την ίδια αμφικλινή στέγη.
Το εσωτερικό του ναού είναι κατάγραφο. Κοσμείται με τοιχογραφίες των αρχών του 16ου αιώνα, σύγχρονες με την κτίση του ναού. Οι τοιχογραφίες αυτές αποτελούν ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εικονογραφικά σύνολα της υστεροβυζαντινής τέχνης της Κύπρου. Πρόκειται για το σημαντικότερο δείγμα μιας ομάδας έργων της ενετοκρατίας που ακολουθούν την παραδοσιακή βυζαντινή τέχνη, ενώ τα δυτικά στοιχεία είναι πολύ περιορισμένα. Είναι μια τέχνη εναρμονισμένη με αυτήν που παρουσιάζεται στους τουρκοκρατούμενους ελληνικούς τόπους του 16ου αιώνα.

Περισσότερα...

Ο Άγιος Λουκάς

agiosloukasΣτην αγκαλιά μιας από τις πιο γραφικές γειτονιές του χωριού, αναδύεται με έντονα χαρακτηριστικά της μεταγοτθικής τέχνης, ο ναός του Αγίου Λουκά. Ο σωζόμενος ναός του Αγίου Λουκά, οικοδομήθηκε την τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα, στο σημείο όπου βρισκόταν παλαιότερα ένας ξυλόστεγος ναός.

Για τον προγενέστερο ξυλόστεγο ναό, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις ενός ξένου επιστήμονα, του George Jeffery. Στα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ου αιώνα, φαίνεται πως είχε πραγματοποιηθεί, η επίσκεψη του Jeffery, στον τότε ξυλόστεγο ναό, ένα περίπου αιώνα από την ανακαίνισή του. Ειδικότερα, παρά την ανακαινιστική προσπάθεια, που έλαβε χώρα στο ναό το 1809, ο Jeffery κατάφερε να εντοπίσει στο δάπεδο, όμοιο μαρμαροθέτημα με το ναό της Αχεροποιήτου στη Λάμπουσα. Μέσα απ’ αυτήν την παρατήρηση, προκύπτει πως ο ξυλόστεγος ναός του Αγίου Λουκά, πιθανότατα να αποτελούσε κτίσμα προγενέστερο του 12ου αιώνα. Ο ίδιος επιστήμονας, επικεντρώνοντας τη μελέτη στις τοιχογραφίες, που βρίσκονταν στη νότια πλευρά, αλλά και στις θύρες, κατέληξε στη διαπίστωση πως, οι μεν τοιχογραφίες δέχτηκαν επιδράσεις από την ιταλική τέχνη του 16ου αιώνα, οι δε θύρες από τη βυζαντινή, μεσαιωνική αρχιτεκτονική.

Περισσότερα...